Činností včel vzniká mnoho zdraví prospěšných produktů, které včelař získává a zpracovává a lidé odpradávna využívají.
Je to především med – přírodní zdravé sladidlo a ochucovadlo. Má také antiseptické účinky, před objevem antibiotik se používal pro krytí ran, popálenin a vředů. Jeho konzumace snižuje alergii na pyl. Toto užití má dlouhou historii v tradiční medicíně. Navíc, užívání medu redukuje otoky a jizvy, také zamezuje např. bavlněnému obvazu nalepit se na léčené zranění.
Zpracováním (kvašením) medu a koření vzniká oblíbený alkoholický nápoj medovina.
Dále pak propolis – aromatická pryskyřičná látka, včely propolis využívají jako stavební a ochranný materiál. Kromě pryskyřice a vosku obsahuje éterické oleje a vitaminy skupiny B. Má bakteriostatické účinky např. na salmonely, stafylokoky a jiné. Působí negativně na růst různých druhů hub a kvasinek. Jako lihový extrakt nebo masti se používá v kožním lékařství k desinfekci, ve stomatologii zředěné vodou 1:2 jako anestetikum nebo ústní voda.
Včelí vosk vzniká při tvorbě díla. Včela doslova potí vosk na tzv. voskových zrcátkách na spodní straně zadečku. Na vzduchu tuhne do formy šupinky, tu včela podle potřeby sbírá kartáčkem třetího páru noh a zpracovává kusadly. Používá ji na stavbu plástů a k izolaci úlu. Farmaceutický průmysl zase na potahovou látku tablet, která snižuje rychlost rozpouštění léčiva a prodlužuje jeho účinnost. Z včelího vosku je také třeba balzám na rty.
Včelí jed produkují dělnice a matka. Při pobodání může u citlivých jedinců dojít k prudké alergické reakci, ve farmakologii se hojně využívá, paradoxně také k léčbě alergíí nebo například revmatismu. Další využití se zkoumá.
Rouskovaný pyl je zpracovaný květový pyl odebraný ze včelína a může se použít po lžičkách k léčbě vysokého tlaku tlaku, cholesterolu, k podpoře činnost střev nebo při zánětech horních cest dýchacích. Je to vynikající pramen energie nejen v zimě a na jaře.
Mateří kašička je produkována žlázami mladých dělnic. Mateří kašičkou krmí včely jednak svá vývojová stádia, jednak matku po celou dobu jejího života. Mateří kašička je koncentrátem obsahujícím hlavně bílkoviny a mnoho dalších ne zcela známých složek. Obtížně se získává vybíráním z matečníků. Mateří kašička se používá hlavně v kosmetice, také jako doplněk výživy a ve farmakologii.
Historie medu
Konzumace a využívání medu bylo zaznamenáno již ve starověkém Egyptě. Dávno před výrobou piva a vína se vaříla medovina a medové pivo. Sloužil jako obětní dar, sladidlo, zdroj energie a posílení organismu třeba na dlouhých plavbách Vikingů. I Slované se intenzivně věnovali včelařství, ve středověku byl chov včel součástí příjmů panství a med a vosk platidlem.
Získávání medu
Med vzniká činností včel – dělnic, které zpracovávají sladké šťávy z rostlin (nektar) nebo z produkce stejnokřídlého hmyzu (medovice). Z nektaru pak vzniká med květový, rychleji krystalizuje, je světlé barvy a přechází do něj mnohé léčivé substance z některých léčivých bylin.
Medovice je sladká šťáva produkována stejnokřídlým hmyzem, včely ji nacházejí na povrchu keřů, listantých i jehličnatých stromů, vzniká tmavý med medovicový, laiky označovaný za lesní. Lesní med má až 10x více minerálních látek. Pokud včely sbírají nektar i medovici zároveň, dostáváme chuťově i obsahově zajímavý med smíšený.
Pravý kvalitní med od včelaře putuje ze včelína přímo do Vaší sklenice bez umělého dochucování či jiného upravování.
Význam medu
Pro včely je nektar a medovice zdrojem energie a jejich přebytek přetvoří na zásoby na zimu – med v plástvích, které včelař sbírá a med z nich stáčí. Med obsahuje glukózu, fruktózu, sacharózu, minerály, aminokyseliny, vonné látky, organické kyseliny,bílkoviny a mnoho vitamínů. Díky specifické kombinaci cukrů je pro organizmus lépe zpracovatelný, rychleji a snadněji odbouratelný a s delší dobou účinku. Je tedy optimální nejen před fyzickou zátěží.
Dostáváme tak přírodní produkt ke slazení, okamžitou energii a unikátní soubor látek s významným účinkem na zdraví lidského organismu (játra, žaludek, ledviny, dýchací cesty apod.).
Látky obsažené v pylu, tedy květovém medu, posilují imunitní systém a jeho pravidelná konzumace přispívá k omezení rizika alergických reakcí na pyl.